Τρίτη, Μαΐου 09, 2006
posted by Librofilo at Τρίτη, Μαΐου 09, 2006 | Permalink
ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ 2006
Θέλω να γράψω γιά τα βιβλία που διάβασα από την αρχή της χρονιάς.Θα χρησιμοποιήσω ένα δικό μου τρόπο βαθμολόγησης με βάση το επίπεδο απόλαυσης (0-100).Σε αυτό το πρώτο post θα μπούνε καμιά τριανταριά βιβλία με ελάχιστα σχόλια . Αργότερα μπορεί να επανέλθω σε κάποια από αυτά γιατί πραγματικά το αξίζουν.

75 - 100 Η σειρά είναι τυχαία:
ΜΗ Μ'ΑΦΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ (85)- ΚΑΖΟΥΟ ΙΣΙΓΚΟΥΡΟ . 'Εξοχο μυθιστόρημα,ενδιαφέρον θέμα πρωτότυπα αναπτυγμένο,δεν μπορείς να το αφήσεις απ'τα χέρια σου.
ΟΙ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ (75) - HUGO HAMILTON . Πολύ καλό,συναρπαστική αφήγηση.
ΕΝΑΣ,ΚΑΝΕΝΑΣ,ΕΚΑΤΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ (80) - ΛΟΥΪΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΛΟ . Μ'άρεσε πολύ.Ειρωνικό και πολύ φιλοσοφημένο.Πολύ καλή απόδοση στα Ελληνικά.
Η ΘΑΛΑΣΣΑ (85)- JOHN BANVILLE . Καταπληκτικό,αληθινή λογοτεχνία...
ΧΙΟΝΙΖΩ (75) - ΠΑΒΕΛ ΚΟΧΟΥΤ . Πολύ καλό αν και νομίζω ότι ο ΘΗΛΥΚΟΣ ΔΗΜΙΟΣ (80)ήταν πολύ καλύτερο .Πάντως ο τύπος είναι μάστορας.
Ο ΤΡΕΛΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΕΡΖΕΡΑΚ (82) - G.SIMENON . Απόλαυση πραγματική.
ΠΕΔΡΟ ΠΑΡΑΜΟ (95) - ΧΟΥΑΝ ΡΟΥΛΦΟ . Υποκλίνομαι...Διάβαζα χρόνια γι'αυτο το αριστούργημα,πόσο επηρέασε ΜΑΡΚΕΣ,ΦΟΥΕΝΤΕΣ κλπ.Έψαχνα να το βρω και ήταν εξαντλημένο.Επιτέλους στα χέρια μου.Σε ελάχιστες σελίδες λέει πολλά.Τι γραφή,τι θέμα,τι ανάπτυξη.
ΟΡΥΞ ΚΑΙ ΚΡΕΪΚ (81)- M.ATWOOD . Πολύ καλό αναρωτιέμαι γιατί δεν είχε την επιτυχία που του άξιζε .
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ (90)- Μ.ΚΟΡΟΜΗΛΑ . Υπέροχο,από τα καλύτερα Ελληνικά βιβλία που έχω διαβάσει.Με συγκίνησε η ιστορία του πρωταγωνιστή .Πολύ καλό γράψιμο από την κυρία Κορομηλά.
ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΟΥΪΤΑ (85) - ΙΡΕΝ ΝΕΜΙΡΟΒΣΚΙ . Πολύ ωραία ανάπτυξη της εξόδου από το Παρίσι μετά την Γερμανική εισβολή.Περισσότερο ενδιαφέρον γιά μένα έχει βέβαια η ζωή της Νεμιρόβσκι και η ιστορία της έκδοσης του βιβλίου.
ΤΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ (77)-ΓΙΑΣΜΙΝΑ ΧΑΝΤΡΑ . Μ'αρέσει ο Χάντρα .Γράφει πολύ καλά,οι ιστορίες του έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και καταλαβαίνεις πραγματικά την Αλγερινή πραγματικότητα.
ΕΡΝΕΣΤΟ ΓΚΕΒΑΡΑ (90) - ΠΑΚΟ Ι.ΤΑΪΜΠΟ ΙΙ . Τι δουλειά!!Δεν έχω λόγια.Παρ'ότι πλατειάζει σε πολλά σημεία είναι τέτοια η γοητεία του ανδρός που σε παρασέρνει.Σίγουρα αγιοποιεί τον Τσε,αλλά εάν δεν το αξίζει ο Τσε ποιός το αξίζει.Συγκινήθηκα (είχε καιρό να μου συμβεί),έκλαψα (είχε αιώνες να μου τύχει).Μόνο που μου προκάλεσε αυτά τα δύο συναισθήματα το βιβλίο αξίζει πολλά.Χαλάλι η μία βδομάδα που μου πήρε να το διαβάσω.
Ο ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (75) - JONATHAN COE . Διασκέδασα πολύ,το διάβασα μετά τον Τσε και ήταν ότι έπρεπε..Λιγότερο καλό από τα άλλα του πάντως.
Η ΗΣΥΧΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ (80) - ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ . Υπέροχα διηγήματα και το ομώνυμο είναι διαμάντι.Μπράβο!!
33X3X33 (83) - E.E.CUMMINGS .Έξοχο...

50 - 75 (Η σειρά είναι τυχαία):
ΤΟ ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΑΠΟΝΤΟΣ (50) - Σ.ΚΡΗΤΙΩΤΗΣ . Πολύ κακό γιά το τίποτα
ΑΛΑΜΟΥΤ (74) - ΒΛ.ΜΠΑΡΤΟΛ . Ενδιαφέρον,απλώνεται πολυ και τελειώνει απότομα.Αν το διάβαζα στα 15 μου θα ήταν καλύτερα.
ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ (50) - Ν.ΘΕΜΕΛΗΣ . Τι έγινε??Στερέψαμε??Ωραία γραφή (ως συνήθως) αλλά με άφησε αδιάφορο.Το πολύ το Κύριε ελέησον βλέπεις...
ΜΟΛΟΧ (65) - Τ.ΖΟΝΚΕ . Ωραίο θριλεράκι,ότι πρέπει γιά την παραλία αλλά το διάβασα το καταχείμωνο..
Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ (74) - ΤΖ.ΓΚΡΟΝΤΑΛ . Αγαπησιάρικο βιβλίο,κυλάει υπέροχα αλλά...
ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (68) - ΧΡ.ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ . Ενδιαφέρον πείραμα,ωραία γραφή .Εμένα μ'αρέσει αλλά έχω περισσότερες απαιτήσεις.Με κακοσυνήθισαν τα πρώτα του βιβλία .Πάντως επενδύω επάνω του.
ΜΠΛΑΝΚΟ (55) - Α.ΛΥΚΕΣΑΣ . Το εχω διαβάσει 2 μήνες τώρα και δεν θυμάμαι τίποτα.Το έχω κάψει γιατρέ μου ή μου ήταν αδιάφορο ??
ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ ΑΥΤΟΓΡΑΦΩΝ (70) - ΖΕΪΝΤΙ ΣΜΙΘ . Αξιόλογο αλλά κουραστικό.Ο ήρωας ψιλομαλάκας.Το πρώτο της ήταν καλύτερο.
Ο ΘΕΙΟΣ ΤΑΚΗΣ (73) - Γ.ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ .Τόσο γλυκό που λιγώνεσαι.Ωραίο ήταν πάντως,ανάλαφρο σε αυτό το υπέροχο στυλ του Ξανθούλη.Πάντως προτιμώ τον ΤΟΥΡΚΟ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ..
Ο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΜΟΝΜΑΡΤΡΗΣ (70) - Μ.KLEEBERG .Πολύ ενδιαφέρον , έξυπνες ιστορίες.
Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ (72) - ΑΧ.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ . Πολύ καλό,αν και "το γαρ πολύ του Μπόρχες γεννά παραφροσύνην",μάλλον κερδισμένος βγαίνει ο συμπαθέστατος -αν και γάβρος - Αχιλλέας.Πιστεύω πάντως ότι είναι πολύ καλύτερος σαν μεταφραστής(το ξέρει κι'αυτός).
ΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ (64) - Χ.ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ . Με ποδοσφαιρικό ενδιαφέρον,μερικές ωραίες ιστορίες.Δεν είναι Galeano (θεωρώ τα ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ (90) ενα από τα καλύτερα βιβλία ever που έχω διαβάσει),αλλά είναι γλυκύτατος .
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ (60) - Erich M.REMARQUE . Θυμήθηκα τα νιάτα μου όταν με συγκινούσε ο Ρεμάρκ . Τώρα τον βρήκα ελαφρώς παρωχημένο .Αξίζει πάντως να διαβαστεί.
ΕΝΑΣ ΑΡΓΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ (50 με το ζόρι) - J.M COETZEE . Η μέχρι στιγμής απογοήτευση του 2006 . Βαρέθηκα αφόρητα..Όταν εμφανίστηκε δε και η αντιπαθέστατη Κοστέλο (από το προηγούμενο βιβλίο του),τότε κατάλαβα ότι ο άνθρωπος δεν μου λέει τίποτα πιά . Οι Έλληνες κριτικοί εκστασιάσθηκαν..
ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΘΑΥΜΑΤΑ (50 - Κ.ΑΚΡΙΒΟΣ . Ασήμαντο
EUROPEANA (70) - P.OUREDNIK . Πολύ έξυπνο,απολαυστικό στο διάβασμα.
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (75) - Χ.ΕΔΟΥΑΡΝΤΣ . Ωραίο μυθιστόρημα και πολύ συγκινητικό.Αγνοούσα τον συγγραφέα (λάθος μου).Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία ,αμήχανο τέλος.
ΓΙΟΥΡΟΥΣΙ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (59) - Α.ΣΑΡΑΜΠΙΑ . Ψιλοαδιάφορο , καλό γιά παραλία .
 3 Comments:


At 17/5/06 14:55, Blogger Οιδίπα

(ψυχαναγκαστική είμαι με τις λίστες κι εγώ)
-Κοχούτ, υπέροχος όντως και "ο άνθρωπος που δολοφονούσε χήρες" είναι πολύ καλό.
-Για τον Κόου και το Χρυσόπουλο συμφωνώ απολύτως
-Η Europeana δε με ενθουσίασε
-Για το Μηνολόγιο διαφωνώ σφόδρα, ήταν ένα υπέροχο αλληλοδραστικό παιχνίδι.
-Η Γαλλική Σουίτα μού άρεσε επίσης, αν και η σχετιζόμενη με το Ολοκαύτωμα λογοτεχνία είναι μυστήρια υπόθεση-συμπάσχουμε ή είναι όντως τέχνη τα διάφορα κείμενα, κατά περίπτωση μάλλον.
Φοβάμαι ότι θα επανέλθω!

 

At 17/5/06 16:21, Blogger Librofilo

Το ΜΗΝΟΛΟΓΙΟ κάπου με ενόχλησε,δεν ξέρω,πολλές φορές επηρεάζομαι από την ψυχολογική μου διάθεση ή από τις προσδοκίες που έχω.Το συγκεκριμένο προτίμησα να το διαβάσω καιρό αφ'ότου ξέσπασε ο θόρυβος γύρω του,γιά να έχω μία πιό ψύχραιμη ματιά (το ίδιο έχω κάνει με την Γαλανάκη και τον Ελευθερίου-που θα τους διαβάσω σε καμιά παραλία).
Ελπίζω να βρεθεί κάποιος μάστορας σκηνοθέτης και να γυρίσει την ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΟΥΙΤΑ βάζοντας μέσα κομμάτια από τη ζωή της Νεμιρόβσκι.Δεν θα είναι υπέροχο??