Πέμπτη, Μαΐου 11, 2006
posted by Librofilo at Πέμπτη, Μαΐου 11, 2006 | Permalink
ΠΕΡΙ BROKEBACK MOUNTAIN
Διάβασα το ¨Μυστικό του Brokeback mountain¨ (84) η απόδοση των διηγημάτων της Proulx στα Ελληνικά έγινε από τον Α.Κορτώ . Η συγγραφέας μου ήταν άγνωστη και ομολογώ ότι εντυπωσιάσθηκα από την δύναμη και την τραχύτητα της γραφής της.Η απόδοση του Κορτώ ήταν πολύ καλή . Το ομώνυμο διήγημα ήταν πολύ καλύτερο από την ταινία αν και δεν μπορείς να βγάλεις απο το μυαλό σου τους ηθοποιούς τη στιγμή που διαβάζεις.Στην ταινία τονίζεται πολύ περισσότερο το πρόσωπο της συζύγου ενός εκ των πρωταγωνιστών και η εσωτερική της πάλη όταν συνειδητοποιεί το γεγονός της ομοφυλοφιλίας του άνδρα της.Θεωρώ τον συγκεκριμένο ρόλο ως τον καλύτερο στην ταινία.Επίσης στο διήγημα τονίζεται πολύ περισσότερο η ερωτική σχέση των 2 ανδρών με σεξουαλικές λεπτομέρειες που απαλείφθηκαν από την ταινία.Το βιβλίο έχει μερικά καλύτερα διηγήματα από το ομώνυμο και φαντάζομαι σχεδόν όλα θα μπορούσαν να έχουν γυριστεί από διάφορους Αμερικανούς σκηνοθέτες που γνωρίζουν απο Αμερικάνικη επαρχία (Eastwood,T.L.Jones,Seals).Τα μοτίβα που την απασχολούν υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα διηγήματα της συλλογής.Το ροντέο,οι αχανείς εκτάσεις,η βιαιότητα των σχέσεων,οι λιγομίλητοι χαρακτήρες και ίσως πάνω απ'όλα η δύναμη της φύσης.
Βρήκα πάρα πολλές ομοιότητες με ένα συγγραφέα που αγαπώ πολύ και που παραμένει σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα,τον CORMAC McCARTHY, ο ΜΑΤΩΒΑΜΜΕΝΟΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ του είναι τεράστιο βιβλίο και το ΟΛΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΑΛΟΓΑ εξίσου μεγαλειώδες .Δυστυχώς το δεύτερο ατύχησε στην κινημ.του μεταφορά.Μπορεί να είναι ιδέα μου αλλά οι δύο συγγραφείς μοιάζουνε.
 



5 Comments:


At 24/5/06 23:45, Blogger Annabooklover

Δεν έχω διαβάσει το συγκεκριμένο της Ανι Πρου αλλά ένα άλλο που μου άρεσε πάρα πολύ το Accordion Crimes.
Για τον Κόρμακ Μακ Κάρθυ συμφωνώ επίσης, η ταινία απογοητευτική!

 

At 25/5/06 14:02, Blogger Librofilo

Δυστυχώς αγνοώ το βιβλίο που αναφέρετε.Την Πρου την ανακάλυψα με αφορμή την ταινία και εντυπωσιάστηκα.Είναι δε,απίστευτη φάτσα,τα γραπτά της δεν ταιριάζουν καθόλου με την φυσιογνωμία της (αν παίζει κάποιο ρόλο αυτό).

 

At 14/6/06 15:30, Blogger Librofilo

Συμφωνώ μαζί σας.Σχετικά με τον ΜακΚάρθι θα σας αναφέρω ένα τυχαίο περιστατικό.Ήμουνα την προηγούμενη εβδομάδα στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ και ψαχούλευα στα ράφια,όπου με κατάπληξη διαπιστώνω ότι ο Καστανιώτης έχει βγάλει 2-3 νουβέλες του ΜακΚάρθι...Ουδείς έχει ποτέ ασχοληθεί,το φταίξιμο είναι του εκάστοτε εκδοτικού οικου ή των "κριτικών"??
Να σας πω και άλλον ένα κολοσσό??M.RICHLER -ελάχιστες αναφορές...Ευχαριστώ γιά την επίσκεψη.

 

At 14/6/06 21:25, Blogger Librofilo

Έχουν βγει 2 απο τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ
Ο ΣΑΛΟΜΟΝ ΓΚΑΡΣΚΙ ΗΤΑΝ ΕΔΩ -εξαίσιο και απολαυστικότατο και
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΡΝΕΥ πολύ καλό και αυτό,λίγο προς P.ROTH φέρνει.
Διαβάστε τον,έχει μια φοβερή αίσθηση του χιούμορ.
Με τον Π.ΠΑΡΑΜΟ σωστά τα λέτε έγινε επανέκδοση,μάλλον η πρώτη πήγε γιά πολτοποίηση...
Ευχαριστώ γιά τα καλά σας λόγια,είναι μεγάλη μου τιμή.

 

At 15/6/06 11:15, Blogger Librofilo

Ο Κόσμος του Μπάρνευ είναι πιό γνωστό,εγώ προτιμώ τον Σαλομον Γκάρσκυ-είναι όμως καθαρά υποκειμενικό αυτό.
Συμφωνώ για τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ . Είναι ψαγμένοι και προσέχουν τι βγάζουν.Τελευταία μεταφράζονται πολύ καλά βιβλία,το πρόβλημα είναι με τα παλαιότερα που είτε δεν έχουν μεταφρασθεί καθόλου,είτε έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία.

 

Δημοσίευση σχολίου

~ back home