Δευτέρα, Μαΐου 15, 2006
posted by Librofilo at Δευτέρα, Μαΐου 15, 2006 | Permalink
Joan Didion
Διαβάζοντας το νεοεκδοθέν βιβλίο της Didion στα Ελληνικά ΠΑΙΞΤΟ ΟΠΩΣ ΠΑΕΙ (Play it as it lays) (70),συνειδητοποίησα ότι μπορεί ένα βιβλίο που μάλλον με ενοχλούσε όπως το διάβαζα στο τέλος μου άφησε μία περίεργη γεύση-πικρόγλυκη πρέπει να ήταν.Η νουβέλλα της Didion (μέτρια μεταφρασμένη από την Α.Παπαδοπούλου),έχει μορφή κινηματογραφικής ταινίας με συνεχή fade-outs,αναφέρεται δε στον κόσμο του Αμερικάνικου κινηματογράφου.Η ηρωίδα -τελείως σαλεμένη- είναι μάλλον εκνευριστική με την απάθεια που την διακρίνει,το όλο κλίμα του βιβλίου είναι τελείως seventy's-σωστά αφού γράφτηκε την δεκαετία του 70.Η έκδοση (ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ) είναι μετριότατη,το εξώφυλλο για διαφήμιση βιβλίου στο ALTER CHANNEL,μάλλον προσπάθησαν να πιάσουν το γυναικείο αναγνωστικό κοινό .
 



5 Comments:


At 18/5/06 14:51, Blogger scalidi

Ωχ, έχω διαβάσει και αυτό! Συμφωνώ για την ενόχληση που προκαλεί η ηρωίδα, αλλά ήταν και σκληρά συγκινητικό βιβλίο. Μου φάνηκε απόλυτα επίκαιρο και αν και γραμμένο το 1970, διαθέτει μοντέρνα γραφή και ύφος.

 

At 19/5/06 11:59, Blogger Librofilo

Νομίζω ότι θα γινόταν εξαιρετική ταινία .Όταν διαβάζω ένα μυθιστόρημα προσπαθώ να φανταστώ πως θα ήταν στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση.Τι βίτσιο κι'αυτό...

 

At 19/5/06 15:04, Blogger Librofilo

Θεωρητικά τα "σοβαρά"βιβλία δυσκολεύονται στην κινημ.προσαρμογή τους.Η ερωμένη ήταν μία εξαίρεση-παραμένει μία από τις αγαπημένες μου ταινίες.Πιστεύω ότι ο σκηνοθέτης πρέπει να ξεφύγει από την γραμμική ανάγνωση και να βάλει μέσα δικά του στοιχεία,αλλιώς θα αδικήσει το κείμενο,αυτό που έγινε δηλαδη με το ανωτέρω έργο.Δυστυχώς δεν έχω διαβάσει κανένα από τα άλλα βιβλία που αναφέρετε.Ούτε καν τον "Μάγο".

 

At 23/12/06 21:45, Anonymous Ανώνυμος

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 

At 16/3/07 11:08, Anonymous Ανώνυμος

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 

Δημοσίευση σχολίου

~ back home