Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2013
posted by Librofilo at Τετάρτη, Ιανουαρίου 30, 2013 | Permalink
Όμορφος κόσμος


Όταν δύο επιτυχημένοι συγγραφείς που υπηρετούν το ίδιο λογοτεχνικό είδος, ενώνουν τις δυνάμεις τους να γράψουν ένα μυθιστόρημα, παρά το ενδιαφέρον της ίδέας, πιστεύω ότι ο κίνδυνος να αποτύχει το εγχείρημά τους, είναι πολύ μεγάλος. Ευτυχώς στην περίπτωση των δύο (διαφορετικής γενιάς) βραβευμένων συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας, της (έμπειρης) Dominique Manotti (Παρίσι, Γαλλία 1942) και του μυστηριώδους τύπου που υπογράφει με το ψευδώνυμο D.O.A. (Dead On Arrival – εμβληματικήαστυνομική ταινία του 1950 που έχει γνωρίσει πολλές διασκευές), (Λυών, Γαλλία 1968), οι οποίοι συνεργάστηκαν για να γράψουν το πολιτικό-αστυνομικό θρίλερ με τίτλο «ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Lhonorable societe), (Εκδ. Πόλις, μετάφρ.Γ.Στρίγκος,σελ.422), αυτό που τελικά προέκυψε, ήταν ένα έξοχο κινηματογραφικού ύφους βιβλίο, το οποίο «τρομάζει» με την επικαιρότητα της ιστορίας, τον ρεαλισμό της και τον κυνισμό της.



Είναι μια ιστορία της απόλυτης διαπλοκής – πιο πολύ δεν έχει. Ανακατεμένοι όλοι, υποψήφιοι πρόεδροι της Δημοκρατίας, τα πολιτικά επιτελεία των κομμάτων,  μεγαλοεπιχειρηματίες, μυστικές υπηρεσίες, καλοί μπάτσοι – κακοί μπάτσοι, ακτιβιστές οικολόγοι, χάκερς, εφημερίδες και κανάλια σε μια ιστορία που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν.



Γαλλία, προεκλογική περίοδος – για την ακρίβεια βρισκόμαστε στο ενδιάμεσο διάστημα μεταξύ της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης και της δεύτερης. Οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο συντηρητικός Γκερέν και ο Σνεντέρ ο σοσιαλιστής υποψήφιος μάχονται λυσσαλέα για την εξουσία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Γκερέν αλλά όλα κρέμονται από μια κλωστή.



Τρείς νεαροί ακτιβιστές οικολόγοι, ο Ερουάν, ο Ζυλιέν και η Σάφφρον, «μπαίνουν» στον υπολογιστή του Μπ.Σουμπίζ, ενός σημαίνοντος στελέχους της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας, ενεργοποιώντας και την κάμερα του laptop του. Οσο υποκλέπτονται οι φάκελοι, κι ενώ ο Σουμπίζ έχει φύγει από το σπίτι για να πάει σε δείπνο που οργανώνει η σύντροφός του Μπ.Μπορζέξ, νομική σύμβουλος ενός μεγάλου επιχειρηματικού κονσόρτσιουμ, δύο κουκουλοφόροι εισβάλλουν με τον ίδιο ακριβώς σκοπό – να υποκλέψουν κι αυτοί τα αρχεία από το laptop. Ένα ατύχημα όμως στον δρόμο υποχρεώνει τον (άτυχο) Σουμπίζ να τροποποιήσει το πρόγραμμά του γυρίζοντας σπίτι. Πέφτει πάνω στους δύο κουκουλοφόρους, και πάνω στη συμπλοκή χάνει τη ζωή του. Όλα καταγράφονται από την κάμερα που είχαν ενεργοποιήσει οι οικολόγοι, οι οποίοι μετά το αρχικό σοκ, αποθηκεύουν τα γεγονότα σε ένα στικάκι. Οι κουκουλοφόροι φεύγουν παίρνοντας μαζί τους το laptop και σύντομα διαπιστώνουν ότι είχε ενεργοποιηθεί μηχανισμός υποκλοπής και ενεργοποίηση της κάμερας.



Οι τρεις χάκερς διαβλέποντας ότι θα μπλέξουν εξαφανίζονται. Η υπόθεση της δολοφονίας ανατίθεται στον αστυνόμο Παρίς, έναν μελαγχολικό και σκεπτόμενο άνθρωπο, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα στον γάμο του. Οι έρευνες της αστυνομίας ξεσκεπάζουν την αληθινή ταυτότητα του θύματος, το οποίο αποκαλύπτεται ότι υπηρετούσε στην ΕΥΠ (την Υπηρεσία Πληροφοριών δηλαδή) και ήταν αποσπασμένος στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας επιφορτισμένος με την διελεύκανση μιας υπόθεσης με πολλά παρακλάδια στην οποία εμπλέκεται άμεσα ο όμιλος Πικό-Ρομπέρ στον οποίο οργανική θέση έχει η Μπορζέξ, η σύντροφος του Σουμπίζ. Σκαλίζοντας λίγο τα αρχεία τους, οι αστυνομικοί βλέπουν ότι μια ομάδα ακτιβιστών οικολόγων εναντιώνεται δυναμικά στις προσπάθειες κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα και στρέφουν τις υποψίες τους προς τα εκεί και κυρίως στον Ερουάν, ο οποίος τους είχε απασχολήσει και στο παρελθόν με τη δράση του.



Από την άλλη και οι Μυστικές Υπηρεσίες έχουν κάθε λόγο να ενοχοποιήσουν τους Οικολόγους, αφού δικοί τους άνθρωποι ήταν οι δύο κουκουλοφόροι που σκότωσαν τον Σουμπίζ για να κλέψουν τα αρχεία του. Στην ιστορία εμπλέκεται και ο πατέρας της νεαρής Σάφφρον, της μιας από τους τρεις Οικολόγους, ο Νηλ Τζόουνς-Σάμπερ ο οποίος ανησυχεί διότι η κόρη του δεν δίνει σημεία ζωής. Ο Τζόουνς-Σάμπερ παλαιός πολεμικός ανταποκριτής και νυν δημοσιογράφος γαστρονομίας έχει τις άκρες στο Παρίσι και ξέρει πώς να βρει πληροφορίες, όσο βλέπει την κόρη του να στοχοποείται από τις εφημερίδες για την υπόθεση του Σουμπίζ τόσο ψάχνει όλο και περισσότερο.



Ο Παρίς σύντομα διαπιστώνει ότι οι Οικολόγοι αποκλείεται να είναι υπεύθυνοι για τον φόνο. Όλα οδηγούν στον Πικό-Ρομπέρ, τον επιχειρηματικό όμιλο (που δουλεύει η Μπορζέξ), ο οποίος διοικείται από την Ελιζά Πικό-Ρομπέρ, στενή φίλη του Γκερέν, του φαβορί των εκλογών και νυν Υπουργού των Οικονομικών της χώρας. Τα στοιχεία όσο περνάνε οι μέρες δείχνουν μια τεράστια διαπλοκή μεταξύ πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων. Το στικάκι που ψάχνουν όλοι, τα αρχεία του Σουμπίζ που πλέον είναι σε χέρια τρελλαμένων Οικολόγων αλλά και των Μυστικών Υπηρεσιών, ο Ερουάν που διαβλέπει την ευκαιρία για ένα χτύπημα στην καρδιά του συστήματος, τα επιχειρηματικά συμφέροντα που κατευθύνουν τον Τύπο και τα πολιτικά παιχνίδια μεταξύ υποψηφίων όλα πρέπει να κουκουλωθούν και να λυθούν πριν την κρίσιμη Κυριακή των εκλογών.



Φαίνεται μπερδεμένο αλλά δεν είναι. Μόλις ξεμπερδέψεις με τα ονόματα και στο «ποιος-κάνει-τι», το μυθιστόρημα κυλάει και σε παρασύρει σε ένα τρελλό γαϊτανάκι συμφερόντων και διαπλοκής από το οποίο κανείς δεν βγαίνει σώος και αβλαβής. Οι δύο συγγραφείς, η καθηγήτρια Ιστορίας Μανοτί και ο D.O.A., που δηλώνει φανατικός των κόμικς,του κινηματογράφου και του Τζ.Ελρόυ, χειρίζονται με εκπληκτική επιδεξιότητα και απόλυτα συγκροτημένα (σαν είναι ένας) το θέμα τους, ισορροπούν άνετα με τα πολιτικά παιχνίδια και δεν χαρίζονται σε κανέναν. Ουδείς από τους εμπλεκόμενους είναι αθώος ή "έχει δίκιο", ούτε οι Οικολόγοι, ούτε οι Πολιτικοί – οι σελίδες με την «διαπραγμάτευση» των δύο υποψηφίων είναι συγκλονιστικές – ούτε ο Τύπος, ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι με τις ύποπτες αγοραπωλησίες μετοχών και εταιρειών.



Σύντομες προτάσεις, πολλή δράση, λίγες περιγραφές ίσα-ίσα για να μπει κανείς στο κλίμα του βιβλίου, σκηνές που θυμίζουν ωραίο κινηματογραφικό πολιτικό θρίλερ αλλά και κοινωνική ευαισθησία που συνεχίζει την παράδοση του καλού Γαλλικού αστυνομικού μυθιστορήματος, των Ρενάλ, Μανσέτ, Ιζζό. Οι χαρακτήρες είναι στέρεοι και ευδιάκριτοι, ο «οικολόγος-τρομοκράτης» Ερουάν, η «χαμένη στο διάστημα» Σάφφρον,ο ευαίσθητος Παρίς, ο Νηλ Τζόουνς-Σάμπερ, η μοιραία Σονιά Γκερέν (σύζυγος του υποψήφιου Προέδρου, η οποία διαδραματίζει ρόλο στην πλοκή), η (θέλω-τόσο-να-αναρριχηθώ-αλλά-την-πάτησα-σαν-βλάκας) Μπορζέξ.



Θαυμάσιο μυθιστόρημα με το οποίο περνάς καταπληκτικά «βουτηγμένος» στον ρυθμό του, ενώ «τσακίζει» η κυνικότητα και ο ρεαλισμός του - στο δε (εξαιρετικό) φινάλε μια ανατριχίλα σου διαπερνάει την ραχοκοκκαλιά καθώς συνειδητοποιείς πόσο ευδιάκριτα οικείες μας είναι πλέον τέτοιες καταστάσεις που κάποτε νομίζαμε ότι υπήρχαν μόνο στη φαντασία κάποιου ευφυούς σεναριογράφου.