Τετάρτη, Μαΐου 01, 2019
posted by Librofilo at Τετάρτη, Μαΐου 01, 2019 | Permalink
"Σκυλιά που κοιμούνται"

Η περίοδος του Ισπανικού Εμφυλίου και τα χρόνια της στυγνής δικτατορίας του Φράνκο, προσφέρουν άφθονο και ανεξάντλητο λογοτεχνικό υλικό. Έχοντας βιώσει αντίστοιχες ιστορικές περιόδους στη χώρα μας, βρίσκουμε πολλές συγγένειες στις αφηγήσεις αυτές, καθώς μας θυμίζουν καταστάσεις εφιαλτικές, ίσως όχι στο μέγεθος της Ισπανικής τραγωδίας (μη το ξεχνάμε, ο Εμφύλιός τους ήταν από τους πιο αιματηρούς και η δικτατορία διήρκεσε 40 χρόνια) αλλά εξίσου σπαρακτικές. Ο έμπειρος και ιδιαίτερα γνωστός στη χώρα του συγγραφέας και δημοσιογράφος Juan Madrid (Μάλαγα,1947) με το ιστορικό νουάρ μυθιστόρημα "ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ" ("Perros que duermen") - (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα-Πεδίο, μετάφρ. Αλέξ. Ηλιόπουλος, σελ. 478), μας μεταφέρει μέσω μιας συναρπαστικής και πολύ ενδιαφέρουσας νουάρ ιστορίας στο ταραγμένο παρελθόν και τις προεκτάσεις του στο σήμερα.


Το μυθιστόρημα είναι ένα ταξίδι στην ιστορία της Ισπανίας του 20ου αιώνα, και, εκτυλίσσεται σε τρεις χρονικές περιόδους με τις ιστορίες των δύο πρωταγωνιστών του να κυλούν παράλληλα, ιστορίες δύο ανθρώπων που βρέθηκαν σε αντίθετα στρατόπεδα και στη μέση θύτες και θύματα σε μια εποχή βίας και αλληλοσπαραγμού.

"Οι αναμνήσεις ποτέ δεν λένε όλη την αλήθεια. Είναι έργα της φαντασίας μας, όπως τα μυθιστορήματα."

2011, και ο δημοσιογράφος και επιτυχημένος συγγραφέας Χουάν Ντελφόρο, με έντονη πολιτική δράση, που κατάγεται από μια οικογένεια που πολέμησε στον Εμφύλιο και βασανίστηκε στα χρόνια που ακολούθησαν, είναι δικαιούχος μιας κληρονομιάς από έναν άνθρωπο που δεν τον γνώριζε. Ο άνθρωπος αυτός, είναι ο Ντίμας Πράδο και ήταν αξιωματικός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας, ενώ είχε υπηρετήσει στον Εμφύλιο ως Φαλαγγίτης. Ο Ντελφόρο κατά τη διάρκεια της συζήτησης με ένα συνεργάτη του Πράδο που είναι ο εντολοδόχος και ο υπεύθυνος για την αποδοχή της κληρονομιάς, διαπιστώνει ότι τόσα χρόνια τύχαινε της βοήθειας του Πράδο, ο οποίος και μετά την πτώση της Φρανκικής δικτατορίας παρέμενε ως συνεργάτης της Ισπανικής Ασφάλειας. Η κληρονομιά, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τετράδιο, με τις αναμνήσεις, την ιστορία του Ντίμας Πράδο, που ο Ντελφόρο πρέπει να διαβάσει, διότι κατά τον Πράδο, κρύβει ένα μυστικό που δεν έπρεπε να αποκαλυφθεί όσο εκείνος βρισκόταν εν ζωή.

Η αφήγηση μεταφέρεται στο 1938 και στο Μπούργος, την ιστορική πρωτεύουσα της Καστίλλης, που αποτέλεσε την πρώτη πρωτεύουσα των Φρανκιστών ακόμα προτού λήξει ο Εμφύλιος. Ο Ντίμας Πράδο, στέλεχος της Φάλαγγας, του παραστρατιωτικού κομματιού που πρωτοστάτησε στην εξέγερση των Φασιστών κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, αναλαμβάνει την εξιχνίαση ενός σκηνικού εγκλήματος με δύο πτώματα, στο σπίτι μιας γνωστής του οικογένειας. Μια ιερόδουλος είναι σφαγιασμένη και η μεσήλικας ιδιοκτήτρια του σπιτιού βρίσκεται επίσης νεκρή. Το έγκλημα πρέπει να μείνει μυστικό γιατί στο «ευλογημένο από τον Θεό» καθεστώς του Φράνκο δεν επιτρέπονται τόσο βίαια εγκλήματα. Ο Ντίμας Πράδο αντιλαμβάνεται ότι η εξιχνίαση της δολοφονίας θα του ανοίξει τον δρόμο για να γίνει αστυνομικός επιθεωρητής και να κάνει καριέρα στο Φρανκικό καθεστώς που ήδη κερδίζει τον Εμφύλιο.


1946, Φυλακές του Πουέρτο ντε Σάντα Μαρία, και ο Χουάν Ντελφόρο Φαρέλ αξιωματικός του Δημοκρατικού στρατού κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, βρίσκεται φυλακισμένος από το τέλος του προηγούμενου έτους και καταδικάζεται στη θανατική ποινή. Θα τον γλυτώσει από την εκτέλεση που έδειχνε αναπόφευκτη, ο ανώτατος αστυνομικός επιθεωρητής Ντίμας Πράδο, ο οποίος έδειχνε να γνωρίζει καλά την σύζυγο του Ντελφόρο Φαρέλ, την Κάρμεν Μουνιόθ. Ο Ντίμας Πράδο, δεν σταματάει όμως εκεί την βοήθειά του, κανονίζει συνάντηση του ζεύγους για μερικές ώρες, δείχνει να απλώνει μια ασπίδα προστασίας πάνω από τους δύο ανθρώπους.

Οι δύο ιστορίες του παρελθόντος τρέχουν παράλληλα στο βιβλίο, με τα κεφάλαια να εναλλάσσονται. Τι είναι αυτό που συνδέει τους δύο πρωταγωνιστές που ανήκουν σε εντελώς διαφορετικά στρατόπεδα; Τι ρόλο παίζει η Κάρμεν Μουνιόθ που την δράση της κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, δείχνει να μη γνωρίζει ούτε ο σύζυγός της Ντελφόρο Φαρέλ; Ποιός και γιατί διέπραξε το αποτρόπαιο έγκλημα στο Μπούργος; Ο σατανικός Ντίμας Πράδο που εμπλέκεται σε όλες αυτές τις ιστορίες και γιατί προστατεύει ως το τέλος της ζωής του την οικογένεια των Ντελφόρο;

Μέσα από την αφήγηση του Ντελφόρο Φαρέλ, παρακολουθούμε τις μάχες του Εμφυλίου, την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις τάξεις του Δημοκρατικού στρατού, το χάος της πολιορκημένης Μαδρίτης, τις συμπλοκές εκ του συστάδην, τους μικρούς ηρωισμούς και τη μεγάλη ήττα. Μέσα από την αφήγηση του Ντίμας Πράδο, παρακολουθούμε τα έργα και τις ημέρες του Φρανκικού καθεστώτος, στην πρώτη μεγάλη πόλη που κατέλαβε και χρησιμοποίησε ως κεντρικό σημείο της εκστρατείας του. Την ατμόσφαιρα τρόμου στην πόλη, τους Γερμανούς αξιωματικούς που είναι παντού, την προσπάθεια ανέλιξης του Ντίμας Πράδο καθώς και την άκρως επιτυχημένη κατοπινή επαγγελματική του καριέρα.

"Είναι παράξενο, όμως αυτό που θυμάμαι περισσότερο από εκείνη την εποχή είναι τα σκυλιά.
"Τα σκυλιά ήρθαν πάλι". Θυμάμαι εκείνη τη φράση να επαναλαμβάνεται στις ημερήσιες αναφορές που έστελνα τον Δεκέμβριο του 1936 στα κεντρικά της ταξιαρχίας. Τα πεινασμένα, αδέσποτα σκυλιά που υπάρχουν παντού, τόσο στο μέτωπο όσο και μέσα στη Μαδρίτη. Τριγύριζαν στα χαλάσματα και τσακώνονταν για τα ελάχιστα αποφάγια που είχαν ακόμη την πολυτέλεια να πετούν οι Μαδριλένοι. Κάποιοι έλεγαν ότι τρέφονταν επίσης με τα πτώματα που έμενα εκτεθειμένα μετά τους βομβαρδισμούς. Οι πολιτοφύλακες του τάγματός μου μού είχαν ήδη πει ότι είχαν δει σκυλιά να περιφέρονται στη γη του κανένα, ανάμεσα στις οχυρώσεις μας και τις οχυρώσεις του εχθρού."


Οι δύο κόσμοι που συγκρούονται καθ' όλη τη διάρκεια της αφήγησης της αρκετά μπερδεμένης (είναι η αλήθεια) ιστορίας του Χουάν Μαντρίντ, όπως και η ιστορική διαδρομή που περνάει, από το 1936 έως τις μέρες μας, κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Η γεμάτη ζωντάνια αφήγηση διανθισμένη με εικόνες βίας, παρακμής, έρωτα και φρίκης, είναι καθηλωτική και ιδιαίτερα συναρπαστική, με πολύ συναίσθημα και εντυπωσιακό ρυθμό.

Δυνατοί χαρακτήρες – κυρίως οι δύο πρωταγωνιστές Ντίμας Πράδο και Χουάν Ντελφόρο Φαρέλ, μαζί με μια αινιγματική γυναίκα και έναν αδίστακτο νεαρό Μαροκινό -, αντιφατικοί και ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο που παρασύρονται μέσα από τις συνεχείς ίντριγκες, μαζί με, μια σαγηνευτική ιστορία με αρκετές ανατροπές, ατμόσφαιρα παρακμής και ζόφου, συνθέτουν ένα θαυμάσιο παζλ, σε ένα ποιοτικό page-turner μυθιστόρημα, που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες του σελίδες μέχρι το φινάλε που θα συνδέσει τις δύο παράλληλες ιστορίες.

Ρεαλιστικό και σκληρό, το στιβαρό πολιτικοκοινωνικό νουάρ του Χουάν Μαντρίντ, απεικονίζει με σαφήνεια και ένταση, τις σκοτεινές ημέρες μιας χώρας, περιγράφει τις καταστάσεις που την οδήγησαν στην χειρότερη περίοδο της ιστορίας της. Ένα βιβλίο που σε αφήνει με μια πικρή γεύση στο στόμα αλλά και με την αίσθηση της αναγνωστικής απόλαυσης.

Βαθμολογία: 82 /100



 



0 Comments:


Δημοσίευση σχολίου

~ back home