Τρίτη, Δεκεμβρίου 24, 2019
posted by Librofilo at Τρίτη, Δεκεμβρίου 24, 2019 | Permalink
"Η αφηγήτρια ταινιών"

«Όταν αφηγείσαι μια ταινία είναι σαν να αφηγείσαι ένα όνειρο.
Όταν αφηγείσαι μια ζωή είναι σαν να αφηγείσαι ένα όνειρο ή μια ταινία.»

Πως μπορεί η τέχνη γενικότερα και το σινεμά ειδικότερα να σου αλλάξει τη ζωή; Είναι γεγονός ότι με τις «κινούμενες εικόνες» (γιατί τι άλλο είναι το σινεμά;) μεταφέρεσαι σε έναν άλλο κόσμο, μερικές φορές ξεφεύγεις για λίγες ώρες από την μίζερη καθημερινότητά σου, άλλες φορές προβληματίζεσαι, κάποιες φορές στενοχωριέσαι και συμπάσχεις με τους ήρωες που βλέπεις στο πανί. Αυτήν ακριβώς την μαγεία του σινεμά, μεταφέρει στους φτωχούς μεροκαματιάρηδες ενός χωριού χαμένου στο πουθενά, η Μαρία Μαργαρίτα, η ηρωίδα της υπέροχης νουβέλας «Η ΑΦΗΓΗΤΡΙΑ ΤΑΙΝΙΩΝ»La Contadora de Peliculas»), του Χιλιανού συγγραφέα Hernan Rivera Letelier (Τάλκα Χιλής, 1950) – (εκδ. Αντίποδες, μετάφρ. Μ. Φραγκοπούλου, σελ. 97).


«Στο σπίτι μας το χρήμα πήγαινε καβάλα στ' άλογο ενώ εμείς πηγαίναμε με τα πόδια. Έτσι, κάθε φορά που ερχόταν στον οικισμό μας καμιά ταινία που ο πατέρας μου τη θεωρούσε καλή - με μοναδικό κριτήριο το όνομα του πρωταγωνιστή ή της πρωταγωνίστριας - μάζευαν τα κέρματα ένα ένα, όσα ακριβώς χρειάζονταν για ένα εισιτήριο, και έστελναν εμένα να τη δω.
Και μετά, μόλις γυρνούσα από το σινεμά, έπρεπε να αφηγηθώ την ταινία στην οικογένεια που είχε συγκεντρωθεί και περίμενε σύσσωμη στο σαλονάκι μας.»

Δεκαετία του 50, στην έρημο Ατακάμα, στις βόρειες περιοχές της Χιλής, όπου σε μια τεράστια έκταση που δεν φυτρώνει τίποτα και είναι πλούσια σε νάτριο, σε ένα χωριό που έχει χτιστεί γύρω από μια μονάδα επεξεργασίας νατρίου, ζει η δεκάχρονη Μαρία Μαργαρίτα, με τον πατέρα της και τα τέσσερα αδέρφια της. Ο πατέρας της καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από ατύχημα, η σύζυγός του και μητέρα των παιδιών τον έχει εγκαταλείψει, λεφτά δεν υπάρχουν, ούτε για φαγητό. Ο πατέρας αγαπάει το σινεμά κυρίως τις δακρύβρεχτες Μεξικάνικες ταινίες και μεταφέρει την αγάπη του για την έβδομη τέχνη και στα παιδιά του, αλλά χρήματα δεν υπάρχουν, ίσα ίσα να μαζευτούν κάποιες δεκάρες για ένα εισιτήριο. Στον εσωτερικό διαγωνισμό της οικογένειας, για να επιλεχθεί το ένα παιδί που θα πηγαίνει στο τοπικό σινεμά να βλέπει την εβδομαδιαία ταινία και αργότερα να την αφηγείται στους υπόλοιπους, κερδίζει με άνεση η μικρή, η Μαρία Μαργαρίτα, που δεν αφηγείται απλά την ταινία, την ζει, μεταφέροντας όχι μόνο με λόγο αλλά και με κίνηση τα τεκταινόμενα στην οθόνη και όχι μόνο.

«Νομίζω ότι στο βάθος ήμουνα φύσει κουτσομπόλα, αφού έφτανε να κοιτάξω τις δυο τρεις φωτογραφίες που ήταν κολλημένες στην προθήκη, κι ύστερα, από το λάγνο βλέμμα του παπά, το αθώο ύφος της κοπέλας και τη συνωμοτική έκφραση της θεούσας, να σκαρώσω την πλοκή, να φανταστώ ολόκληρη την ιστορία και να παίξω την δική μου ταινία.»

Σύντομα, η φήμη της εξαπλώνεται στο χωριό και όλοι θέλουν να δουν και να ακούσουν την μικρή να αφηγείται τις ταινίες. Το μικρό κορίτσι τους αλλάζει τη ζωή, της δίνει ένα νόημα και έτσι, το μικροσκοπικό σαλόνι της καλύβας μεταμορφώνεται σε αίθουσα ακροάσεων και με ένα ελάχιστο αντίτιμο, η Μαρία Μαργαρίτα, μεταφέρει στους άναυδους χωρικούς, όλη τη μαγεία του σινεμά από μιούζικαλ, μέχρι ερωτικές σκηνές, από κωμωδίες, μέχρι γουέστερν και περιπέτειες. Όπως όλοι στο χωριό, θα πάρει κι αυτή ένα παρατσούκλι, θα την αποκαλούν «σινεράιδα» δηλαδή «Νεράιδα του σινεμά».

«Εκείνη την εποχή ανακάλυψα ότι σε όλους τους ανθρώπους αρέσουν οι ιστορίες. Θέλουν να ξεφύγουν για λίγο από την πραγματικότητα και να ζήσουν εκείνους τους φανταστικούς κόσμους των ταινιών, των ραδιοφωνικών σειρών, των μυθιστορημάτων. Τους αρέσει μέχρι και ψέματα να τους λένε, αν αυτά τα ψέματα είναι καλοειπωμένα. Γι' αυτό και γνωρίζουν επιτυχία οι απατεώνες, γιατί έχουν ευχέρεια στα λόγια.»


Η Μαρία Μαργαρίτα μεγαλώνει και γίνεται μια όμορφη έφηβη, ενώ η εισβολή της τηλεόρασης στο χωριό, έστω και μόνο στο μοναδικό καφενείο, αλλά και αργότερα στα σπίτια καθώς οι άνθρωποι δανείζονται για να αγοράσουν το «μαγικό κουτί», αλλάζει τα δεδομένα, ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για αφηγήσεις ταινιών, σιγά σιγά θα τα έχει όλα στα πόδια του, και η ηρωίδα του βιβλίου θα αναγκαστεί να υποκύψει στις ορέξεις του μεσήλικα διευθυντή της εταιρείας νατρίου. Οι καιροί πλέον είναι πολύ πιο δύσκολοι και οι συνθήκες αλλάζουν γρήγορα με συνέπειες για όλους.

Οι αφόρητες συνθήκες ζωής στην έρημο, η φτώχεια και η εκμετάλλευση, αποτελούν το αντίβαρο στην ονειρική διάσταση των ταινιών που αφηγείται η Μαρία Μαργαρίτα. Με εξαιρετικό αφηγηματικό ρυθμό, ο βραβευμένος Χιλιανός συγγραφέας, Ριβέρα Λετελιέρ (σε αυτή την μικρή νουβέλα που είναι σαν μεγάλο διήγημα και διαβάζεται σε μια δυο ωρίτσες), χρησιμοποιώντας πρωτοπρόσωπη αφήγηση, περιγράφει την ζωή της ηρωίδας του (αλλά και της οικογένειάς της), την αφύπνιση της καθώς η ζωή δεν είναι (δυστυχώς) σινεμά, τον αγώνα της για επιβίωση, τα διαψευσμένα όνειρα και τις ματαιωμένες ελπίδες της.


Ο συγγραφέας περιγράφει όμως και τις αλλαγές στη κοινωνία του χωριού, τις συνθήκες ζωής σε αυτό το «νιτροχώρι», την εισβολή του «πολιτισμού», την άνοδο του Αλιέντε στην εξουσία, την δικτατορία που έρχεται. Ξεκινώντας από το νοσταλγικό ύφος που θυμίζει «Σινεμά ο Παράδεισος», περνάει στο ζοφερό κλίμα της παρακμής, μέσα από την ζωή της ηρωίδας του, χωρίς μελοδραματισμούς και εύκολες συγκινήσεις – παρότι οι καταστάσεις σε κάποια σημεία είναι μελοδραματικές. Από την μαγεία του σινεμά, ή έστω, της αφήγησης του παραμυθιού, στην πραγματική ζωή, η απόσταση μπορεί να είναι μικρή αλλά συνήθως είναι πολύ επώδυνη.

Ωραίο βιβλίο και πολύ σαγηνευτικό, η «Αφηγήτρια ταινιών» (που έχει μεταφερθεί στην θεατρική σκηνή), χαρίζει στιγμές αναγνωστικής απόλαυσης με την τρυφερότητα και την ευαισθησία, που προσεγγίζει το θέμα του ο Ριβέρα Λετελιέρ. Χρήσιμο και κυρίως, πολύ ενδιαφέρον, και το επίμετρο που συνοδεύει την έκδοση, που είναι ένα κείμενο του Χιλιανού νομπελίστα ποιητή Πάμπλο Νερούδα ο οποίος περιγράφει σ’ αυτές τις σελίδες, τις συνθήκες ζωής στα «νιτροχώρια» μέσα από την προσωπική του εμπειρία.

Βαθμολογία 81 / 100





 



14 Comments:


At 5/1/20 14:03, Blogger ΣοφίαΤεπερεκίδου

Γεια σας!
Παρόλο που διαβάζω το μπλογκ σας πολύ καιρό και δεν είχα τολμήσει να σχολιάσω ποτέ, τώρα τυχαίνει να κάνω δύο σχόλια στη σειρά. Την "Αφηγήτρια ταινιών" δεν την έχω διαβάσει ακόμη, αλλά ξέρω πολλά για τη θεατρική εκδοχή της, "Η Σινε-παρμένη", γιατί οι δημιουργοί της (Θανάσης Χαλκιάς, Ηλέκτρα Γεννατά) είναι φίλοι μου. Δυστυχώς ούτε και την παράσταση έχω δει, γιατί μένω μακριά από την Αθήνα, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι τόσο το βιβλίο όσο και η παράσταση είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Εσείς που βρίσκεστε στην Αθήνα έχετε την ευκαιρία, γιατί μετά τις καλοκαιρινές παραστάσεις σε θερινούς κινηματογράφους, ανεβαίνει και πάλι στη σκηνή αρχής γενομένης τώρα, τον Ιανουάριο. Περισσότερα για την παράσταση μπορείτε να δείτε εδώ:
https://thanassischalkias.wordpress.com/%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83-2/%ce%b7-%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b5-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%b7/
(Εκτός κι αν την έχετε ήδη δει, οπότε περιττεύουν οι συστάσεις μου)
Καλή Χρονιά και Καλή Συνέχεια
Σοφία Τεπερεκίδου

 

At 7/1/20 13:11, Blogger Librofilo

Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση! Το γνωρίζω και μόλις χθες διαβαζα για την παράσταση. Θα φροντίσω να το δω. Καλή σας χρονιά

 

At 8/12/20 19:41, Blogger fullhomeworkhelp

Talking about various fields, writemyassignmentus provides an excellent and engaging quality of homework help service. Start writing down your assignment as per the outline. Soon, you will have a well-knit draft to please your professor. Be cautious, your first draft may or may not be the best. Don’t shy away from re-drafting the assignment. At last, edit and proofread your assignment well. Everyone do mistakes, but the ones who don’t rectify them, pay heavy prices.
online essay help
law assignment help
nursing assignment help
marketing assignment help
Management Homework Help
Programming Help
programming homework help

 

At 26/7/21 18:42, Blogger kinglalisah

Choose our professional writers and leave all your tensions of researching critical college assignments on our shoulders! GoAssignmentHelp.com.au are equipped with a vast team of professionals and knowledgeable topics tutors and experienced who make sure that you will get the assignment help online you deserve for. We have service team who are available 24 x 7. You can send your questions through email, chat, or send a Whatsapp message. We will provide you quick response to every question about your university assignment help australia related. If you need help with your documents, why not give our professional service a try today? Don’t waste your precious time and contact to our Assignment Provider. GoAssignmentHelp.com.au know that your time value. Call us now and get best Finance, Accounting, Business Law, Computer Science, Statistics, Management, Engineering many topic related assignment service.

 

At 11/8/21 06:42, Anonymous Ανώνυμος

The best customer relationship management software is essential to manage lead management effectively. SalezShark CRM software brings high-tech sales automation tools to the table.

 

At 26/8/21 10:36, Blogger Jamie Starr

I found so many exciting matters in this particular content, I would like to request please keep posting such informative content. Check out get paid to shop online

 

At 26/8/21 17:58, Blogger Daily Word

This site has helped me a lot. I must confess all your articles on this site are top-notch. Big Lots Coupon

 

At 3/9/21 15:53, Blogger Trade King

This is a great feature for sharing this informative message. I am impressed by the knowledge. Also, Check thinking of you messages

 

At 13/9/21 13:27, Blogger matrimonialsindia01

Matrimonials India is one of the most reliable and trusted Australia Muslim Matrimony
that provides services for millions of Indian worldwide. This portal is the largest Australia Muslim Matrimony with several successful marriages and that comprises an extensive database of NRI Muslims from Australia. Matrimonials India has already helped several people in finding their Australia Muslim life partners.

 

At 15/12/21 14:24, Blogger ideasontrend


Thanks for sharing your precious time to create this post, it's so informative, and the content makes the post more interesting.really appreciated. Lily Collins Floral Jacket

 

At 10/1/22 14:41, Blogger Studydriller

Thank you for the information that you put out here. It's highly informative. NABTEB Result has been released, to check the result, visit https://www.pastquestionpdf.com.ng/nabteb-result-checker/

 

At 12/1/22 09:09, Blogger JAMES THOMPSON

How to fix W i-Fi issues in Windows 10 There are a couple straightforward solutions to this problem. WiFi is now widely employed in the IT industry and is also generally available to the general public. Even a minor WiFi outage can irritate a customer. Even a minor Wi-Fi problem, such as a faulty WiFi cable, can be extremely inconvenient for a user. Other issues could include network problems caused by a faulty WiFi connection or a fully functional WiFi connection that looks to be connected to the Internet but isn't. While this is a serious problem, we can easily diagnose it by going into the computer's settings and carefully examining the Internet settings; if a problem occurs, it can usually be resolved by modifying the settings.
How to fix Wi-Fi issues in Windows 10

 

At 3/4/24 13:54, Blogger Charbonnel

Indulge in the sumptuous combination of caramel chocolate in Khobr, offering a symphony of sweet flavors with a touch of richness. Whether it's creamy caramel-filled chocolates or decadent caramel-infused bars, these treats promise a delightful experience for any chocolate lover's palate.

 

At 4/4/24 12:11, Blogger Anna Thomas

"Art, especially cinema, holds the power to transform our lives by offering an escape, evoking emotions, and fostering empathy. For those seeking to create cinematic experiences within their own living spaces, collaborating with a skilled fit out contractor can help craft environments that enhance the magic of storytelling and enrich our everyday lives."





 

Δημοσίευση σχολίου

~ back home