Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2019
posted by Librofilo at Τετάρτη, Μαρτίου 13, 2019 | Permalink
Κόμπρα

Μια συναρπαστική ιστορία που εκτυλίσσεται στη Νότια Αφρική του σήμερα, στην «μετά-απαρτχάιντ» εποχή, είναι το αστυνομικό μυθιστόρημα του Νοτιοααφρικανού συγγραφέα Deon Meyer (Paarl, 1958), με τίτλο «ΚΟΜΠΡΑ» («Kobra») – (εκδ. Στερέωμα, μετάφρ. (από τα Αγγλικά) Α.Αποστολίδης, σελ.456). Μυστικές υπηρεσίες, βίαια εγκλήματα, πολιτικά παιχνίδια ανακατεύονται σε ένα βιβλίο με ξέφρενο ρυθμό, που ο αναγνώστης δεν παίρνει ανάσα από την έντονη δράση και την αγωνία.


Ο αστυνόμος Μπένι Γκρίσελ, που προσπαθεί να θεραπευτεί από το πρόβλημα αλκοολισμού του, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα σκηνικό αίματος σε μια απόμερη βίλα έξω από το Κέιπ Τάουν. Αρκετοί νεκροί συνθέτουν ένα παζλ ερωτηματικών που ο Γκρίσελ με την επίλεκτη ομάδα της αστυνομίας του Κέιπ Τάουν, που αποκαλείται «Γεράκια» καλούνται να επιλύσουν.
Οι φόνοι ήταν όλοι εκτελεσμένοι με ακρίβεια που έδειχνε επαγγελματίες, ενώ οι νεκροί ήταν ντυμένοι με καινούργια κοστούμια και ήταν σωματώδεις. Η έπαυλη είχε νοικιαστεί σε κάποιον Βρετανό μέσω ηλεκτρονικής συναλλαγής και αλληλογραφίας από μια εταιρεία ασφαλείας που ειδικεύεται σε αυτού του είδους τις δουλειές με πανάκριβο αντίτιμο. Τα στοιχεία όμως δεν οδηγούν πουθενά καθώς ο ενοικιαστής είχε δώσει ψεύτικο όνομα. Μετά από μια επίσκεψη στην Βρετανική Πρεσβεία και ένα ανώνυμο τηλεφώνημα, ο Γκρίσελ ανακαλύπτει ότι στην βίλα φιλοξενείτο ένας διάσημος Άγγλος μαθηματικός που είχε εξελίξει μια φόρμουλα ανεύρεσης των μεθόδων διακίνησης μαύρου χρήματος σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο οποίος είχε απαχθεί από τους εκτελεστές για τους οποίους δεν μπορούσε να βρεθεί κανένα στοιχείο, παρά μόνο ότι στην εσωτερική πλευρά κάθε κάλυκα που βρέθηκε στον τόπο των εγκλημάτων, ήταν χαραγμένη μια Κόμπρα.   

Στην υπόθεση μπλέκεται τελείως τυχαία και ένα νεαρό κλεφτρόνι, ο Τάιρον που επιδίδεται με μεγάλη ικανότητα σε μικροκλοπές από μικρό παιδί. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πιο ριψοκίνδυνος, διότι πρέπει να καλύψει τις σπουδές της αδελφής του στην Ιατρική. Δεν διστάζει λοιπόν, να βουτήξει την τσάντα μιας καλλίγραμμης τουρίστριας έξω από ένα εμπορικό κέντρο. Η τσάντα όμως περιέχει μια κάρτα μνήμης που θέλει πολύ ο εκτελεστής με τον κωδικό όνομα Κόμπρα, ο οποίος παρακολουθεί την σκηνή της κλοπής και κυνηγάει τον νεαρό πορτοφολά σκορπίζοντας νεκρούς στην προσπάθειά του να τον πετύχει.
Στην ιστορία εμπλέκονται οι μυστικές υπηρεσίες των Βρετανών αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της Ν.Αφρικής, που τυπικά αναλαμβάνουν τις έρευνες. Ο Γκρίσελ και η ομάδα του, τα Γεράκια, βρίσκονται στη μέση, μεταξύ της απαγόρευσης από τους ανώτερούς τους να ασχολούνται άλλο με την υπόθεση, αλλά και των συνεχιζόμενων φόνων από τη μια άκρη του Κέιπ Τάουν στην άλλη, καθώς το κυνηγητό του Τάιρον φέρνει κι άλλους νεκρούς σε μια ιστορία βίας και συνεχούς αγωνίας.

«Που πήγε η εποχή όπου αυτή η χώρα ήταν το σκουπίδι του κόσμου και κανείς δεν ερχόταν; Όταν ήξερες τουλάχιστον πως ο ύποπτος ήταν κάποιο εδώδιμο κάθαρμα;»

Η δράση εκτυλίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του Κέιπ Τάουν και μέσα στην πόλη, η ομορφιά του τοπίου έρχεται σε αντίθεση με την βία και την σκληρότητα, τους ρυθμούς της μοντέρνας πόλης που αναπτύσσεται. Ο Μέγιερ δεν περιγράφει (με εξαιρετικό τρόπο) μια απλή ιστορία κατασκοπίας, καταδίωξης και αγωνίας, αλλά μέσα από την ξέφρενη πλοκή, ασκεί κοινωνική και πολιτική κριτική στο σύστημα και στην σύγχρονη πολιτική κατάσταση της χώρας του, με την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα, τον ρατσισμό και τις ανισότητες να είναι ακόμα έντονες και τα πολιτικοοικονομικά παιχνίδια να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο.

Ο συγγραφέας δίνει έμφαση στους χαρακτήρες, κυρίως στους δύο ήρωές του, τον κουρασμένο αλλά ικανότατο αστυνομικό Γκρίσελ, που δίνει τον προσωπικό του αγώνα να καταπολεμήσει τον αλκοολισμό και μια ελαφρά κατάθλιψη που του έχει επιφέρει η ερωτική του σχέση με μια επιτυχημένη τραγουδίστρια και στον νεαρό πορτοφολά Τάιρον, που μια ζωή προσπαθούσε να επιβιώσει στους δρόμους της πόλης και τώρα τρέχει να γλυτώσει από μια απειλή που φαίνεται ανίκητη ενώ και οι υπόλοιποι δευτεραγωνιστές της ιστορίας δεν μένουν πίσω σε ενδιαφέρον. Η τεχνολογία διαδραματίζει πολύ ουσιαστικό ρόλο στην πλοκή του βιβλίου. Τα κινητά τηλέφωνα, οι σύγχρονες τεχνικές παρακολούθησης αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μέσα κάνοντας την εξέλιξη της ιστορίας ιλιγγιώδη και εφιαλτική.

Ο Μέγιερ ειδικεύεται σε αυτό το στυλ ιστοριών, αστυνομικές με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις στη σύγχρονη Νότια Αφρική. Γράφει στα Αφρικάανς και θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς της χώρας του με πολλές διεθνείς διακρίσεις. Στο πρώτο του βιβλίο που μεταφράζεται στα ελληνικά, μας εκπλήσσει με την δύναμη και την ζωντάνια της γραφής του. Η «Κόμπρα» είναι ένα εκπληκτικό page-turner, μια ιστορία που από κάποια στιγμή και μετά δεν σε ενδιαφέρει αν είναι αληθοφανή όσα διαβάζεις (που μάλλον είναι αλλά who cares), καθώς παρασύρεσαι από την ροή και τον ρυθμό της καταιγιστικής δράσης, σε ένα βιβλίο που σίγουρα θα σε κάνει να περάσεις υπέροχα διαβάζοντάς το.

Βαθμολογία 80 / 100



 



0 Comments:


Δημοσίευση σχολίου

~ back home